Ana Menü

URBANJOBS’tan çok fonksiyonlu ve interaktif bir sosyal alan: Getir Headquarter Köy Meydanı

İç mimari ve ürün tasarımı üzerine ürettiği projelerle son zamanlarda adından çokça söz ettiren URBANJOBS, Getir’in Etiler Doğuş Center’da yer alan genel merkezinin iç mekanlarını tasarladı.

İç mimari ve ürün tasarımı üzerine ürettiği projelerle son zamanlarda adından çokça söz ettiren URBANJOBS, bin 200 çalışanı ile Türkiye’nin önemli startup girişimlerinden Getir’in Etiler Doğuş Center’da yer alan genel merkezinin iç mekanlarını tasarladı. URBANJOBS, farklı kullanım senaryolarına uyum sağlayan açık ofis sistemiyle kurguladığı “Köy Meydanı”nda yenilikçi, esnek, çalışanların kurucular ile bir arada olduğu, samimi ve dinamik bir sosyalleşme alanı ortaya çıkardı.

Getir’in Etiler Doğuş Center’da toplam iki kattan oluşan bin 600 metrekarelik ofis alanı için başlatılan konkur sürecinin kazanılması ardından URBANJOBS tarafından tasarlanan Köy Meydanı adlı sosyal alan, ofis kullanıcılarının dinlenebileceği, birbirleriyle iletişime girebileceği, etkinliklerin ve toplantıların gerçekleştirilebileceği çok fonksiyonlu bir mekan olarak tasarlandı.

Çalışanları için daha yenilikçi ve esnek bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla bir sosyal alan kurgulamak için belirli bir zamanlama ve brief vererek konkur süreci başlatan Getir Headquarter yetkilileri, konkur katılımcılarından bin 600 metrekarelik alanın yaklaşık 350 metrekaresini Köy Meydanı olarak planlanmalarını istediklerini söylediler. Köy Meydanı alanında start-up ruhuna uygun şekilde, kurucular ve çalışanların hiçbir hiyerarşik yapı olmaksızın aynı mekanı kullanabilmelerinin esas olduğu özellikle vurgulandı. URBANJOBS, Getir Headquarter yetkililerinin Köy Meydanı briefine önerdiği ilerici fikirler sayesinde projeyi üstlenen taraf oldu. 

Çalışanların, potansiyel çalışanların ve ofisi ziyaret edecek olan iş birlikçilerin etkileneceği, Getir’in genç, dinamik ve güçlü duruşunu sergileyecek bir mekân tasarımıyla yola çıkan URBANJOBS, firmanın mevcut 70 deposunun bir kısmını ziyaret edip, siparişin alındığı ilk andan teslimatına kadar olan tüm süreci gözlemleyerek işe başladı.

Farklı kullanım senaryolarına uyum sağlayan açık ofis sistemi yapısı içerisinde, oturma ve depolama ünitelerinden bitkilendirmelere, aydınlatma tasarımından ses sistemine tüm detayların yenilikçi ve esnek bir yaklaşımla ele alındığı alanda, çalışanların ve kurucuların bir arada olduğu, hızlı, dinamik ve motivasyon uyandıran bir kurgu planlandı. Köy Meydanı konsepti ile ortak çalışma alanlarının arttırılması, çalışanların birbirlerine vakit kaybetmeden, daha hızlı ve kolay bir biçimde ulaşabilmelerini sağlayarak, performanslarını olumlu yönde etkiledi. 

350 metrekarelik sosyal alanın çalışanlar ve firma kurucuları tarafından aynı anda ve şeffaflık içinde kullanılacak olması mimarlar için projenin çözüm gerektiren düğüm noktalarından biri oldu. Hem yöneticilerin özel görüşmelerinde gizliliğin sağlanabileceği, hem de çalışanların kendilerini rahat hissedebileceği bir ortak zemin yaratabilmek için sosyal alanın 110 metrekarelik bölümünde, zeminde kot farklılıkları yaratılarak oluşturulan platformlar aracılığı ile özel kullanım alanları elde edildi. 

Platform alanı hem oturma ünitelerinin düzeni hem de aydınlatmasıyla sürekli değişip dönüşebilen, farklı senaryolara açık dinamik bir mekan olarak ele alındı. Böylece, mesai saatleri içinde çalışılabilen, sunumlar esnasında projeksiyon perdesinin açılıp kanepelerin kaldırılmasıyla sandalyelerin kurulabildiği bir sunum alanına dönüşebilen, iş çıkış saatlerinde pilates seanslarına ve konser etkinliklerine sahne olan, Cuma günleri happy hour davetlerinin düzenlenebileceği bir parti alanına dönüşebilen bir alan oluşturuldu.

Oturma üniteleri mekandaki bu farklı kullanım alternatiflerine esneklik tanıyabilmek için platformlara monte edilmeden, sökülebilir olarak yerleştirildi. İhtiyaç halinde izleyiciler tarafından alınıp kullanılması düşünülen hafif, katlanır sandalyeler özel tasarım bir aparatla yine kullanıcılar tarafından kolonlar arasında gerilen 6 metrelik profil üzerine asılıyor. Platformlarla ilgili olarak Rhino tabanlı bir çalışma yürüten URBANJOBS, 100 kişilik sandalye grubunun asıldığında yerlerinden düşmemeleri ve aralarındaki mesafelerin korunması için çok detaylı bir planlama yaptı. Kanepelerin demonte edildiğinde yerleştirilmeleri için de birer istasyon yeri belirlendi.

Giriş bölümünde ve genel mekanlarda kullanılan malzeme ve renk seçimlerinde Getir’in kurumsal kimliğine uyumlu bir yaklaşım sergileyen URBANJOBS, 110 metrekarelik toplanma alanı dışındaki tüm mekanlarda siyah, beyaz ve gri gibi nötr renk tonlarını uyguladı.