Ana Menü

Studio Vertebra'dan bilim ve tasarımı buluşturan proje: Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi

Studio Vertebra tarafından Gaziantep’in teknopark alanına komşu olarak tasarlanan Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi mimari, iç mimari ve peyzaj tasarımındaki sürdürülebilir, bütüncül ve sade yaklaşımıyla konumlandığı bölgeye değer katıyor.

Kuruluşundan bu yana mimari, iç mimari ve restorasyon alanlarında ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten Baş Mimar Gencer Yalçın, Y. Mimar Dilşad Öktem Aslaner, Y. Mimar Bahar Yücel ve İç Mimar Efe Kağan Hızar’ın ortaklığındaki İstanbul merkezli tasarım ofisi Studio Vertebra’nın Gaziantep’te tasarladığı Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi; kentin gelişmekte olan bölgelerinden birinde, teknopark alanına komşuluğu bulunan bir arazide yer alıyor. Konumlandığı alanın üçgensel formunu, eğimini ve çevresel fonksiyonlarını referans alarak misafirlerine çevresiyle uyumlu, sade ve bütüncül bir tasarım sunmayı hedefleyen yapı 15 bin metrekare inşaat alanına sahip.

Studio Vertebra, Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi’nin iç mekanlarında da aynı yalın dili benimseyerek istenen sergileme konseptine uygun alanlar elde edilmesine fırsat tanıdı. Ait olduğu alanla bütünleştirmek amacıyla yapının bir parçası toprağa gömülürken topografya binaya doğru yükseltilerek bina ve peyzajı ayıran sınır belirsizleştirildi.

Yapı kabuğu ise sade, yalın, dikkat çekici ve zamansız bir formda tasarlandı. Tek bir noktada vurgulanan girişi ile merak uyandıran kabuk formu, ışık bantları ile vurgulanarak ve sadeliğini koruyarak dikkat çekmeyi başarıyor. Kabuğun bazı alanlarının sağır bırakılması, sergi alanlarında ihtiyaç duyulan loşluğu sağlarken yapının merkezinde açılan iç avlu ile gün ışığının kontrollü bir şekilde içeriye alınması amaçlandı.

Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi’nin ana cephesinde yer alan ve binaya doğru daralarak girişi oluşturan meydan tasarımı, yer alması planlanan açık sergi alanlarına imkan tanıyor. Meydan için oluşturulmuş zemin tasarımı, ışık oyunlarıyla gökyüzündeki yıldız ve galaksi haritalarını imgeliyor ve kullanıcıya efektif bir enstalasyon alanı sunuyor.

Projenin önemli fonksiyonlarından biri olan ve tasarımı şekillendiren ana eleman “planetaryum küresi” ise yapının giriş aksı üzerinde ve iç mekanın merkezi bir noktasında yerleştirildi. Bu sayede planetaryum küresi, iç mekanın bütünselliğini merkezde tek bir noktadan vurgulayan bir objeye dönüştü.

Gaziantep Naci Topçuoğlu Bilim Merkezi projesinin tasarım aşamasında düşünülmüş sürdürülebilirlik kriterleri yapının ve peyzaj çalışmasının şekillenmesinde de etkili oldu. Sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ısı ve su yalıtımı, verimli şekilde kullanılan gün ışığı, peyzajda enerji etkin tasarımlar düşünülen projede mekanik yerine tasarım içerikli çözüm önerileri geliştirildi.