Ana Menü

Reynaers önderliğinde Tatlı Tasarım Yarışması: Çikolatayla tasarlamak

2018 Güz Dönemi AURA-İstanbul sertifika programı katılımcısı olan 15 genç mimar, “AURA Crea: Çikolatayla Tasarlamak” atölyesinde, alışık oldukları tasarım malzemelerinin sınırlarını aştı: Reynaers iş birliğiyle Belçika çikolatasını kullanarak sanatsal kompozisyonlar yarattı.

2018 Güz Dönemi AURA-İstanbul sertifika programı katılımcısı olan 15 genç mimar, “AURA Crea: Çikolatayla Tasarlamak” atölyesinde, alışık oldukları tasarım malzemelerinin sınırlarını aştı: Reynaers iş birliğiyle Belçika çikolatasını kullanarak sanatsal kompozisyonlar yarattı. 

Atölye programı, çikolata şefinin rehberliğinde, üç kişiden oluşan beş çalışma grubu ile çikolatayı şekillendirme yöntemlerinin anlatıldığı seminerle başladı. Ardından gruplar yarışmaya yönelik tasarım çalışmalarını iki saat içerisinde tamamladı. Yarışmacılar 23x23 santimetre ölçülerinde, 5 milimetre kalınlığındaki çikolata kalıpları şekillendirilerek yeni bir form kazanmasını sağladı. Çikolatadan üretilen tasarımların soğuması beklenirken, farklı çikolata türleri ile atölye çalışması gerçekleştirildi.

İstanbul’un farklı katmanlarını ele alan projelerden, çikolatanın gastronomik arka planına, mimari strüktür ve cephe ilişkisinden, tasarımın “yenilebilir” haline kadar birbirinden farklı temadaki üretimler yarıştı. 

Reynaers iş birliği ile düzenlenen atölye/yarışma formatındaki ikinci AURA Crea etkinliğinin jüri üyeleri ise:
Aslı Özbay (Mimar)
Mustafa Özgüven (Mimar, Prof. Dr.)
Şebnem Buhara (Mimar)
Tülin Hadi (Mimar) oldu. 

Yarışma sonucundaki üretimleri görmek ve tatmak için proje sunumları herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi. Sunumlarının ardından seçici kurulu temsilen Tülin Hadi sonucu açıkladı: 

“Seçimimizin temel motivasyonları şunlar oldu:

- Çikolatanın en akılda kalıcı ve çarpıcı özelliği olan lezzeti ve akışkanlığını tasarıma dahil etmiş olmaları,

- Geniş bir araştırmadan yola çıkmış olmaları,

- Günün konusu olan "kabuk"u projelerine yansıtmış olmaları,

- Mimari disiplinle mutfak sanatlarını bir araya getirmiş olmaları,

- Bulundukları semtin (Beşiktaş’ın) çarpıcı noktalarını da tasarıma dahil etmiş olmaları sebebiyle, 

"Lezzetli Mazruf" adını verdiğim projeleri ile Bedirhan Koç, Gülsen Şenol ve Kerim Yüksek birinciliğe layık görüldü." 

Jürinin ardından düzenlenen kokteyl ve ödül töreninde, üç grup üyesine de Reynaers Türkiye tarafından Go Pro aksiyon kamerası hediye edildi.